Hier wonen mensen

Lex Oomkes, oud-bewoner Hofje van Nieuwkoop
Politiek commentator Dagblad Trouw & ex-voorzitter Internationaal Perscentrum Nieuwspoort

Tussen Westeinde en Prinsegracht ligt een buurt vol contrasten. Geschiedenis en modernere bouw kriskras door elkaar. Allesoverheersend is het Medisch Centrum Haaglanden. Gewassen grindtegels-zakelijkheid uit de jaren zeventig. Wie om deze kolos heen loopt, komt bij de nieuwe entree gelegen aan de Warmoezierstraat, die het geheel ietwat optrekt.

Lex OomkesMaar dan druk je op de knop die de ingang van het Hofje van Nieuwkoop ontsluit. Je stapt een geheel andere wereld binnen. Een oase van rust, waar de drukte van de Prinsegracht niet binnendringt. Een binnentuin, die de indruk wekt dat hier eigenlijk helemaal niemand woont. Maar alle tuinstoelen en –tafels tegen de pui zeggen wat anders. Hier wonen wel degelijk mensen.

Wonen op het Hofje van Nieuwkoop is een genot. Door die enorme rust, maar ook door het interieur van de huisjes.

Perfect onderhouden en met allemaal in de huiskamer nog de enorme schouw, die in vroeger tijden ongetwijfeld nog wel functioneerde. Het huisje is een parel, maar dat zijn ook alle buren. Betrokkenheid op elkaar en het gevoel met zijn allen in een bijzondere omgeving te wonen kenmerken de bewoners van het hofje. Een kleine hechte gemeenschap in de woelige omgeving van de grote stad, wat wil een mens nog meer?