Actueel

Den Haag Urban Trail doet Hofje aan op zondag 2 juli

Voor wie het nog niet eerder van heeft gehoord: een Urban Trail is een ontdekkingstocht in de vorm van een hardloop evenement. Er wordt op zoek gegaan naar steegjes, trappen, tuinen, hofjes, parken en gebouwen die een meerwaarde bieden aan de exploratie van een stad. De organisatoren omschrijven het als een mix van sport, cultuur en toerisme. Een Urban Trail is een speciale loopervaring, weg van de begane paden, maar in een stedelijke omgeving. Het is een echte aanrader voor iedereen die van cultuur en historie houdt en niet terugdeinst voor een sportieve uitdaging.

Urban Trail Hofje van Nieuwkoop

5000 mensen lopen (hard) naar de pomp

Wat een Urban Trail niet is: Het is geen wedstrijd. De deelnemers hebben als hoofddoel de stad te verkennen op een verrassende en sportieve manier; het streven is niet om de snelste tijd neer te zetten. Er is dus geen tijdsregistratie. En er zal geen podiumceremonie plaatsvinden. Circa 5000 lopers staan die zondagochtend 2 juli klaar om de sfeer van den Haag op een bijzondere wijze te beleven door het 10 kilometer tellende parcours af te leggen. De deelnemers starten in 5 waves, om de 20 minuten. En bij de start vertrekt iedereen na elkaar. Er komt dus niet in een keer een massa lopers over de route en op de locaties. Een lint van lopers geeft beweging en kleur aan de stad tussen 9.30 en 12.00 uur.

Den Haag Urban Trail versie 2017 voert door en langs locaties als Escher in het Paleis, Museum de Gevangenpoort, Haags Historisch Museum, Internationaal perscentrum Nieuwspoort en dus ook door het Hofje van Nieuwkoop.

De deelnemers betreden de hof door gebruik te maken van de ingang van Het Regentenhuis. In een rechte lijn over het middenpad bewegen de lopers zich naar de poort en uitgang aan de Prinsegracht. De verwachting is dat rond twaalven de laatste loper het hofje heeft verlaten.

Meer informatie over deze manifestatie vindt u op www.denhaagurbantrail.nl

Het Speelhuys herleeft!

Tien jaar lang is het regentenhuis verhuurd als kantoorruimte. Op 15 augustus  2016 kwam het vrij en kon de renovatie beginnen. Eerst werd de buitenkant weer strak in de verf gezet. Als kroon op het werk werd een luidklokje in het torentje geïnstalleerd. Nu ondergaat het interieur een ingrijpende opknapbeurt.

regentenkamer speelhuys

Artist Impression Speelhuys door Paul Rietbroek.

Op 1 november 2017 opent het regentenhuis zijn deuren onder de naam Speelhuys. Zo noemde de oprichter van het Hofje van Nieuwkoop zijn recreatieve tuinhuis aan het eind van de Prinsegracht. Het bestuur van het hofje heeft besloten om deze historische en sfeervolle regentenkamer, ontworpen door Pieter Post, open te stellen voor kleinschalige culturele activiteiten. De ruimte (11 bij 11 m2) biedt in een intieme huiskamersetting een podium voor theater, muziek, film en literatuur.
Het is ook een uitgelezen plek voor uw eigen voorstelling, receptie, lezing , presentatie of vergadering. Een onafhankelijke stichting draagt zorg voor de programmering en de invulling van de catering. Maak kennis met de unieke sfeer van het Speelhuys anno nu. Feestelijk en toch voornaam. Haagser kunt u het niet bedenken.

Inlichtingen en reserveringen:

Josephine van de Mortel
tel: 06-53 42 96 46
mail: hetspeelhuys1@gmail.com